Skip to main content
9. april 2024

Bent Fransson: En legende i dansk rosport

Svendborgenseren Bent Fransson har gennem fem årtier vundet medaljer til OL, VM og EM indenfor rosporten, og han er manden bag den berømte Guldfirer. Ved den nylige sæsonstart i roning blev han hædret for sit livsværk med taler og en udnævnelse til æresmedlem.

Af: Helle Fog | Foto: Flemming Hansen, Leif Thygesen. Roinfo.dk

Med en tale af sportschef i Dansk Forening for Rosport, Thor Juul Kristensen og med udnævnelse til æresmedlem i Svendborg Roklub af formand Brian Christensen, blev Bent Fransson for nylig hyldet for sin dedikation og sit kæmpe bidrag til dansk rosport samt for sin rolle som nøglefigur igennem årtier.

En stor rokarriere på vandet

Bent Franssons navn er synonymt med succes inden for rosporten. Som tidligere letvægtsroer, en karriere der for alvor tog fart fra 1976, vandt han en række præstationer, inklusive en guldmedalje ved VM i 1981 i München i den lette otter. Hans rokarriere var præget af styrke og udholdenhed og en formidabel fornemmelse for, hvornår båden går stærkt, og han blev dermed hurtigt en rollemodel for mange unge roere.

Efter sin aktive karriere fortsatte Bent Fransson sin rejse i rosporten som træner. Han ledede flere danske letvægtsrohold til succes på verdensscenen, herunder Guldfireren, som vandt guld ved OL i 2008, bronze i 2012 og sølv i 2016. Under hans kyndige ledelse høstede holdet også guld ved både EM og VM i 2013 og 2014.

En legendarisk træner

Bent Franssons indflydelse på dansk rosport kan ikke overvurderes. Som træner var han kendt for sin evne til at inspirere og motivere sine atleter.

Med ordentlighed, loyalitet og en rolig og ydmyg stil vandt han eliteroernes respekt og fik dermed mulighed for at præge sporten med sin indsigt og strategiske snedighed. Han blev hædret som verdens bedste træner af World Rowing i 2014, og hans ekspertise var afgørende for Guldfirerens kontinuerlige succes gennem årene.

Hyldet som æresmedlem

Efter næsten et årti i spidsen for Guldfireren besluttede Bent Fransson i 2016 at gå på pension. Siden da har han næsten dagligt haft sin gang i Svendborg Roklub, hvor han fortsat præger miljøet i klubben.

Sportschef i Dansk Forening for Rosport, Thor Juul Kristensen, der også er medlem af Svendborg Roklub, betoner i sin tale, at Bent Franssons navn for altid vil være indgraveret i dansk rosports historie. Hans ydmyge fremtræden og enestående evner som både roer og træner har gjort ham til en inspiration for mange. Selvom han er gået på pension som træner, vil hans arv leve videre i hjerterne på de atleter, han har guidet og inspireret gennem årene.

Foto: Roinfo.dk