Skip to main content
15. december 2023

Børn og unge får flest skader: Louis Nielsen uddeler gratis beskyttelsesbriller

Sidste nytårsaften steg antallet af fyrværkeriulykker, og hver fjerde af de tilskadekomne var børn under 15 år. Forældre har et stort ansvar for sikre vaner blandt børnene, mener fynsk overlæge og ulykkesekspert. Louis Nielsen Svendborg deler i samarbejde med Dansk Blindesamfund gratis beskyttelsesbriller ud den 27.-30. december.

Af: Louis Nielsen | Foto: Louis Nielsen
Pressemeddelelse

Efter flere år med et fald i antallet af fyrværkeriulykker, steg antallet sidste nytårsaften med fem procent til i alt 195 personer. Hos Louis Nielsen i Svendborg håber chefoptiker John Tornhøj og butikschef Susan Uhrbrand Jensen, at let adgang til beskyttelsesbriller kan hjælpe flere børn og voksne til at passe på synet. Butikken deler dem gratis ud den 27.-30. december.

Børn under 15 år udgjorde hver fjerde af de tilskadekomne sidste nytår. Tre ud af fire tilskadekomne var under 26 år. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen, Ortopædkirurgisk Afdeling ved Odense Universitetshospital.

Det bekymrer Jens Lauritsen, som er overlæge og professor ved Ulykkes Analyse Gruppen. Han er hvert år med til at analysere og rapportere om fyrværkeriulykker i Danmark.

Sidste år gik det den forkerte vej med antallet af ulykker. Vi ser stadig et alt for højt antal af børn og unge, som kommer til skade. Mange tror fejlagtigt, at der ikke kan ske skader med godkendt fyrværkeri, eller at tilskuere ikke behøver beskyttelsesbriller, siger han og tilføjer:

Forældrene har et stort ansvar for sikre vaner for både egne børn, men også aftaler med de andre voksne om gode vaner, siger han. Børnene spørger jo hurtigt, ”hvorfor må jeg ikke, når andre må?

Flere med briller giver færre øjenskader

Sidste år udgjorde øjenskader 30 procent af ulykkerne.

Hvis flere brugte beskyttelsesbriller, ville vi se et fald i antallet af ulykker med øjenskader. Det er skader, som kan få stor indvirkning på synet og livskvaliteten resten af livet, så de er især værd at forebygge, siger Jens Lauritsen.

Synshandicap varer hele livet

Hos Dansk Blindesamfund er formand Ask Løvbjerg Abildgaard også bekymret over, at de unge fylder så meget i ulykkesstatistikkerne:

Vi har alle været unge og lidt for festlige engang. Men det er fatalt at undgå beskyttelsesbriller, fordi man ikke tænker sig om, eller synes, man ser dum ud. Det er et øjebliks uopmærksomhed, og så går fyrværkeriet af, og festen slutter brat, lyder det fra formanden for Dansk Blindesamfund, som selv har set konsekvenserne for unge mennesker og derfor understreger:

Et synshandicap fortsætter livet ud. Så tag nu for pokker de briller på, så vi ikke skal melde unge mennesker ind i Dansk Blindesamfund den 1. januar, siger han.

Hent dem gratis i butikken

Dansk Blindesamfund er gået sammen med Louis Nielsen Svendborg om at dele gratis beskyttelsesbriller ud til børn, unge og deres forældre.

Uddelingen sker den 27. til den 30. december – eller så længe lager haves. Her kan du få beskyttelsesbriller, der passer til både børn og voksne samt beskyttelsesbriller, der kan bruges over almindelige briller.

5 tips til en sikker nytårsaften
  • Brug altid beskyttelsesbriller – og hjælp dine børn til at huske deres
  • Tænd aldrig fyrværkeri, når du holder det i hånden
  • Hold sikkerhedsafstand, læn dig aldrig ind over fyrværkeriet, og gå aldrig tilbage til en fuser
  • Brug kun godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavet eller ulovlig
  • Dine almindelige briller beskytter ikke godt mod fyrværkeri. Brug derfor beskyttelsesbriller, som kan lukke tæt ud over dine almindelige briller.