Skip to main content
30. august 2023

“Fra mølle til moderne teknologivirksomhed”: Unik udgivelse om Svendborgs erhvervshistorie

“Det er din og min fortælling. Og dele af den er aldrig blevet fortalt”. Borger har brugt årevis på at samle Svendborgs erhvervshistorie.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA SKRIVEFORLAGET

“Det er din og min fortælling. Og dele af den er aldrig blevet fortalt”. Borger har brugt årevis på at samle Svendborgs erhvervshistorie

“Fra mølle til moderne teknologivirksomhed”. Det er titlen på et større værk om Svendborgs erhvervshistorie, som udkommer den 6. september.

Egentlig er Torsten Johnsen øre-næse-hals-læge. Men interessen for historie har han båret med sig, næsten siden han blev født i 1944 i Odense og døbt i Svendborg. I løbet af sin karriere har han altid arbejdet logisk, systematisk og tålmodigt. Det har nu resulteret i værket “Fra mølle til moderne teknologivirksomhed”, som offentliggøres til et event på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø i Svendborg onsdag den 6. september kl. 14.00.

En vigtig fortælling, der ikke er blevet fortalt

Det har krævet årevis at samle bogens kapitler. I bogen kan man dykke ned i Svendborgs erhvervshistorie ud fra en række forskellige vinkler. Bogen har både fokus på industrialiseringen, betydningen af forskellige energikilder, væksten af arbejdspladser og de mange enkelte brancher såsom skibsbyggeri, tobaksfabrikker og bryggerier. Heldigvis har Svendborg Museum fungeret som en væsentlig støtte i tilblivelsen af den erhvervshistoriske bog, fortæller Torsten Johnsen.

Nu er det lykkedes at lave det her systematiske arbejde, og det er vigtigt, for ellers kan fortællingerne blive glemt. Det er vigtigt, at vi alle kender til Svendborgs sjæl, som også udgøres af byens erhvervslivs-historie. Igennem årene har mange af de sydfynske familier deltaget i opbygningen og driften af disse virksomheder. Denne udvikling har haft stor betydning for områdets samfund og vores familiehistorie, fortæller Torsten Johnsen.

Find dine forfædre i Svendborgs erhvervs-historie

Torsten Johnsen har tilbragt meget af sin barndom i Svendborg. Med sin families sommerhus som base, beliggende 5 kilometer syd fra Ollerup Gymnastik Højskole, er han gået i gang med at samle byens erhvervs-historie. Sommerhuset er bygget af morfaren, der var indehaver af en virksomhed, som bl.a. i en årrække producerede 2500 glødepærer dagligt. Fra kysten ude ved Fyns sydligste punkt er Torsten Johnsen kørt til Svendborg for at samle materiale, dels i museets arkiv og dels ved samtaler med efterkommere af de mennesker, der formede dette enestående industrimiljø.

Der er ikke en Svendborg-familie, der ikke har en slægtning med i den her bog. På mange fotos fra virksomhedernes mærkedage vil man kunne skimte familiemedlemmer. Man vil kunne finde sine forfædre i den. Ved at grave ned i historien, får man også mere viden om hvordan damp-gas og el-energien har påvirket arbejdsmetoderne. Man vil kunne finde beskrivelse af mange geniale patenter, som er genereret i dette miljø gennem tiderne. Mange arbejdsprocesser beskrives i de enkelte virksomheder, og på trods af indskrænkning af arbejdspladser er der næsten dobbelt så mange arbejdspladser i de enkelte virksomheder end for 100 år siden. En stor del af produktionen er stadigt rettet mod maritime aftagere, fortæller Torsten Johnsen.