Skip to main content
4. februar 2024

Guld, bling bling eller fake – museet giver dig svaret

I vinterferien kan du få undersøgt, om forlovelsesringen, arvestykket eller loppefundet er den ægte vare. Med ny teknologi kan museer nemt og hurtigt afgøre, hvad fortidens skatte eller dine smykker er lavet af.

Af: Langelands Museum | Foto: Langelands Museum
PRESSEMEDDELELSE

I vinterferien kan du besøge Langelands Museum og få testet om arvestykket nu også er ægte guld, sådan som oldemor påstod. Det sker i forbindelse med åbningen af udstillingen ”Magtens grundstof – Længere ind i historien”.

Hvordan finder man ud af, om vikingefyrstens stigbøjler er af ægte sølv, eller om krigshelten Anders Lassens medaljer rent faktisk er lavet af bronze? Det afslører konservator Simon Schölch som onsdag den 14. januar står klar med den såkaldte XRF-scanner. Med den kan han afsløre, om guldfundet i virkeligheden er messing, eller om spejlet er belagt med sølv eller kviksølv.

Kom forbi med arvesmykket eller vielsesringen – hvis du tør. For husk – ikke alt der skinner er guld. Der er kun mulighed for at få analyseret én genstand pr. gæst, og der er ikke tale om en vurdering i kroner og øre.

Udstillingen åbnes onsdag den 14. februar kl. 12.00 af museumsleder Peer Henrik Hansen samt konservator Simon Schölch på Langelands Museum, Jens Winters vej 12. Langelands Museum byder på væske med H2CO3 og kartofler med NaCl.

Udstillingen er en del af det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden”, hvor Bevaringscenter Fyn sammen med fem fynske museer kryber under huden på kulturhistorien. Det sker ved hjælp af fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.