Skip to main content
12. februar 2024

Indiana Jones for en dag – red fortiden i fremtiden

I vinterferien bydes der på et unikt indblik i, hvordan arkæologiske genstande med flere tusinde år på bagen sikres og bevares.

Af: Langelands Museum | Foto: Langelands Museum
PRESSEMEDDELELSE

Bevaringscenter Fyn og fem fynske museer er krøbet under huden på kulturhistorien, og ved hjælp af den nyeste teknologi, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker kommer de dybere ned i lagene, der bringer os tættere på at kunne bevare kulturhistorien for fremtiden og i visse tilfælde nyfortolke dele af historien.

Udstillingen ”Frosset i tid” åbnes mandag den 12. februar kl. 12.00 i Besøgscenteret i Østergade 23, af ledende konservator Ida Hovmand samt Otto Uldum, tidligere arkæolog ved Langelands Museum. Langelands Museum byder på en tår frysetørret kaffe og en træstamme. For spørgsmålet er, er frysetørring egnet til andet end kaffe og campingmad? Og hvad har det med historiske genstande at gøre? Kom og få svaret på udstillingen, og se noget af den kulturarv, som ikke ville være bevaret, hvis ikke det havde været for frysetørring.

Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden, siger ledende konservator Ida Hovmand.

Efter receptionen inviterer museer til aktiviteter, hvor de besøgende kan høre hvad konservatorerne gør, når de finder vanddrukkent træ, stof og læder. Hvorfor vil vi som samfund bevare noget, der tit ikke længere ligner det, det var, har sin helt egen lugt og er svært at håndtere? Man får også mulighed for selv at undersøge RIGTIGE arkæologiske våde genstande med ”arkæolog- og konservator-brillerne på”.

Mandag Kl. 13.00 og igen kl. 15.00 giver Ida Hovmand en rundvisning ved frysetørreren.

Udstillingen er en del af det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden”, hvor Bevaringscenter Fyn sammen med fem fynske museer kryber under huden på kulturhistorien. Det sker ved hjælp af fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.