Skip to main content
22. september 2023

Lokal fællesspisning i Svendborg skal gøre os klogere på madspild

I anledning af Danmarks Madspildsdag sætter Folkekirkens Nødhjælp madspild på menuen, når en række frivillige holder fællesspisninger med fokus på at mindske madspild.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP

Folkekirkens Nødhjælp sætter madspild på menuen, når en række frivillige holder fællesspisninger med fokus på at mindske madspild.

Sidst i september går vi til kamp mod madspild.

I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september vil der i hele landet blive sat fokus på den ubalance, der er i fordelingen af ressourcer verden over.

For tallene er ikke til at tage fejl af: 1/3 af alt mad, vi producerer, går til spilde. Alene i Danmark ender hver femte indkøbskurv, vi fylder i supermarkedet, med at blive smidt ud. Det sker, mens flere end 800 millioner mennesker sulter verden over.

Det er en ubalance, som vi må gøre noget ved.

Derfor afholder ildsjæle i hele landet fællesspisninger mod madspild. Flere end 80 foreninger, skoler, sogne og andre frivillige har tilmeldt sig fællesspisninger mod madspild igennem Folkekirkens Nødhjælp.

Ikke fordi fællesspisning nødvendigvis er løsningen på madspildsproblemet, men fordi vi bliver nødt til at tale sammen om, hvordan vi kan genoprette balancen i fordelingen af fødevarer og undgå, at vi smider for meget mad ud.

Hvis vi skal madspild til livs, skal vi lære af hinanden på kryds og tværs af grænser, generationer og professioner. Når vi går sammen i nye fællesskaber, opstår der også nye idéer og løsninger. Der er meget, vi kan lære af hinandens forskelligheder, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Fællesspisning mod madspild handler netop om, at vi igennem samtaler om middagsbordet kan lære af hinanden. Alle har noget at bidrage med, og Folkekirkens Nødhjælp har opfundet en samtalemenu, samtalekort, et kortspil mod madspild og meget andet, så vi ikke længere behøver at have madspild på menuen i Danmark.

En retfærdig fordeling af ressourcer er en af Folkekirkens Nødhjælps kerneopgaver. I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op til Wefood, Danmarks første butik, som sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed m.m. Varer, der ofte ellers ville blive smidt ud. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.

Hyggelige, lokale fællesspisninger af frivillige ildsjæle

Sammenskudsgilde i Hjerteparken i Svendborg

Hjerteparken slår dørene op til deres fælleshus for at sætte madspild på dagsordenen den 26. september. Kl. 18 bliver der åbnet for den helt store madspildsbuffet, som områdets beboere hver især bidrager til med medbragte madspildsretter.

Arrangementets vært, Susanne Bruun, vil afslutte aftenen med et indslag om tips og tricks til at udnytte sit eget køkkenaffald, inden det ender i skraldebilen. Hendes håb er at styrke fællesskabet og motivere beboerne til at drage nytte af hinanden, når man bor side om side.