Skip to main content
29. januar 2024

Ny analyse: Stadig godt gang i det fynske iværksætteri, trods tilbagegang i antallet af nye virksomheder

Der findes stadig mange driftige fynboer: 2465 nye iværksættervirksomheder blev i det forgangne år stiftet i de fynske kommuner. Det viser en ny analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO.

Af: Danmarks Eksport- og Investeringsfond | Foto: Ritzau
PRESSEMEDDELELSE

Selvom det generelt er blevet sværere for danske iværksættere at etablere sig, så er der fortsat godt gang i det fynske iværksætteri. Det viser en ny analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO.

Ifølge analysen, der i år også omfatter enkeltmandsvirksomheder, blev der i 2023 i hele landet stiftet 34.544 nye iværksættervirksomheder. Det var 2.228 færre end i 2022, svarende til et fald på 6 pct.

På Fyn blev der i 2023 registreret 2465 nye iværksættervirksomheder, hvilket er et fald på 8,4 pct. eller 226 virksomheder. Men der er stadig mange gode ideer til nye virksomheder og god aktivitet blandt de fynske iværksættere, konstaterer Jacob Christensen Flarup, der er Senior Director i EIFO og ansvarlig for fondens SMV- og iværksætterrettede indsats på Fyn.

Stigende usikkerhed om den økonomiske situation og høj inflation har gjort det sværere for danske iværksættere at etablere sig, men det til trods har knapt 2500 fynske iværksættere altså meldt sig på banen i det forgangne år, konstaterer Jacob Christensen Flarup, der jævnligt møder både fynske iværksættere og etablerede SMV’er, der søger risikovillig kapital til vækstrejsen, deres internationalisering eller grønne omstilling.

Mange kompetente fynske iværksættere

Det er virkelig godt at se, at der stadig er så mange driftige fynboer. Det vidner om, at der er en hel del gode ideer og kompetencer derude, som får lov at blive til noget. Det er også det billede, vi møder, når vi er ude i iværksættermiljøerne. Det er topmotiverede og kompetente mennesker, der er realistiske omkring den kapital- og vækstrejse, de skal ud på. Det lover godt for udviklingen på Fyn, men også for hele den danske vækst i de kommende år, siger Jacob Christensen Flarup.

Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn i top

På landsplan er det igen de store byer og kommuner, der har registreret flest nye virksomheder.

På Fyn er det derfor heller ikke overraskende Odense, der topper med 1154 nystiftelser, efterfulgt af Svendborg med 270 og Faaborg-Midtfyn 227.

Mens de øvrige kommuner er i tilbagegang i antallet af nye iværksættervirksomheder, er der en lille fremgang i Kerteminde. Her er der i 2023 stiftet 103 nye virksomheder mod 95 i det foregående år.

 

null
Danmarkskortet over antallet af nye iværksættere i 2023.
Region Syddanmark leverer tredjeflest iværksættere

Mens antallet af nye iværksættere på Fyn altså dykkede, så holdt Sydjylland nogenlunde niveau. Dermed leverer Region Syddanmark med 6153 nye iværksættervirksomheder under ét en tilbagegang på 4 pct., hvilket er det laveste regionale fald i landet fra 6412 nystiftelser i 2022.

Ifølge EIFO’s analyse bevarer Region Syddanmark dermed sin placering som tredjestørste leverandør af iværksættervirksomheder i landet efter Hovedstadsregionen med 14.189 nye iværksættere og Region Midtjylland med 6963. Derefter følger regionerne Sjælland og Nordjylland med henholdsvis 4401 og 2838 nye iværksættervirksomheder i 2023.

Fordelingen følger samme mønster som tidligere år. Generelt har den geografiske fordeling i andelen af nye virksomheder regionerne i mellem været meget stabil de seneste år, fremgår det af EIFO’s analyse.

Når man kigger ned over kommunelisten, ses det, at der trods faldet er god aktivitet i alle kommuner – og at Kerteminde har leveret et lille plus er stærkt gået. Men tilstanden vidner om, at det trods den aktuelle økonomiske situation kan lade sig gøre at stifte virksomhed og alt andet lige få finansiering til den, siger Jacob Christensen Flarup.

Se hele analysen og kommunelisten her