Skip to main content
9. april 2024

Plast – velsignelse eller forbandelse?

Er plast en velsignelse eller en forbandelse for os? Dette spørgsmål har mange stillet sig på det sidste, og det bliver nu belyst i en ny udstilling med fokus på plast i et hverdags- og museumsperspektiv.

Af: Langelands Museum | Foto: Bevaringscenter Fyn
PRESSEMEDDELELSE

Plast er alle steder. Det er blevet nærmest umuligt at klare en dagligdag uden at komme i kontakt med plast. Sådan har det ikke altid været.

Vores forgængere brugte træ, papir, glas og metal til mange af de ting, vi i dag bruger plast til. Plast er dog kommet ind i menneskers hverdag allerede fra midten af 1800-tallet og for alvor efter 2. verdenskrig. Derfor findes plast også i tiltagende grad på museumsmagasiner.

Hvor plast har gjort mange ting lettere i vores dagligdag, så er det blevet et problem, ikke kun for miljøet men også for museer og arkiver. Plast er nemlig ikke lavet til at vare evigt og er overraskende vanskelig at bevare for eftertiden.

For at passe bedst muligt på plastgenstande, skal vi vide, hvilke plasttyper vi har at gøre med. Det kræver ofte naturvidenskabelige analyser, for eksempel infrarødspektroskopi. Om denne teknik og om et udsnit af plastens tveæggede historie, samt dens enorme betydning for mennesker, museer og miljøet, fortæller denne udstilling.

Ny udstilling: ”Fortiden i Fremtiden”

Dette er den nyeste og sidste i udstillingsrækken ”Fortiden i Fremtiden”, et projekt med fem vandreudstillinger, som viser værdien af at kombinere naturvidenskab og historie. Udstillingerne er lavet i et samarbejde mellem Bevaringscenter Fyn, Museum Sydfyn, Marstal Søfartsmuseum, Øhavsmuseet Faaborg, Østfyns Museer og Langelands Museum

Udstillingen taler direkte ind i den aktuelle debat om FN’s verdensmål, som både Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS), Organisationen af Danske Museer (ODM) og mange andre har valgt at fokusere på. Udstillingen kan ses på Ærø Museum i Ærøskøbing fra fredag den 12. april.

Plast var i mange år vidundermaterialet indenfor mange former for produktion. Her ses østtyske plast-genstande fra den kolde krigs tid. Nogle af disse kan fra juni 2024 ses i udstillingen “Frihedens hav – flugten over Østersøen” på Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Foto: Koldkrigsmuseum Langelandsfort.