Skip to main content
10. juni 2024

Spektakulær cykelsti sætter gang i folkefest på Sydfyn

Nu kan fynboer og turister få sig en cykeltur ud over det sædvanlige. Vejdirektoratet har netop åbnet en 2,5 kilometer lang cykelsti mellem Ollerup og Svendborg, der sikrer en tryg og yderst smuk cykeltur forbi Hvidkilde Gods.

Af: Vejdirektoratet | Foto: Ritzau / Vejdirektoratet
PRESSEMEDDELELSE

Cykelstien ved Hvidkilde Gods i Svendborg Kommune er færdig, og det blev fejret fredag den 7. juni med taler, korsang og en fælles cykeltur i det Sydfynske landskab.

Omkring 600 borgere var mødt op for at fejre indvielsen af den nye spektakulære cykelsti, der lapper et vigtigt hul i cykelstinettet på Sydfyn og øger trafiksikkerheden for områdets cyklister.

Med den nye cykelsti er der skabt 14 kilometer sammenhængende cykelsti mellem Ulbølle og Svendborg på Fyn.

Transportminister Thomas Danielsen siger:

Cykelstien ved Hvidkilde Gods er en smuk løsning på et svært projekt, og jeg håber, at mange cyklister vil nyde turen over søen. Tidligere har cyklister på strækningen været utrygge, men med den nye cykelbro kan cyklisterne se frem til både bedre sikkerhed og en anderledes cykeltur, hvor der både er vist hensyn til naturen og hentet inspiration fra omgivelserne.

Direktør Jens Holmboe fra Vejdirektoratet er glad for, at arbejdet med cykelstien nåede i mål som planlagt:

Vi har balanceret mange hensyn i projektet, men vi har haft en rigtig fin dialog med lokalområdet og Hvidkilde Gods, og resultatet er blevet virkelig godt. Cykelstien står færdig akkurat som planlagt og lige inden sommerferien, og det er jo fantastisk. Den nye cykelsti kan forhåbentlig trække en masse cyklister ud i den friske luft hen over sommeren.

null
Stor begejstring og energi på den nye cykelsti. Foto: Vejdirektoratet
En musikalsk cykeltur

Arrangementet bød først på taler fra borgmester Bo Hansen fra Svendborg Kommune og Carl Johan greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn fra Hvidkilde Gods. Derefter fik Gymnastikhøjskolen i Ollerup folkemængden i bevægelse, inden de fremmødte cyklister blev sendt ud i en lang cykelslange med kurs mod Svendborg.

På cykelturen blev cyklisterne mødt af skønne rytmer fra Ollerup Efterskole – Sang og Musik, og da de kom tilbage til Gymnastikhøjskolen blev der serveret brunsviger og korsang.

Cykelstiens særlige vartegn

Cykelstien ved Hvidkilde Gods er 2,5 kilometer lang, men det er ikke hele cykelturen, der foregår på asfalt.

Langs Mølledæmningen ved Hvidkilde Gods er vejen nemlig for smal til, at cykelstien kunne blive anlagt langs vejen, og derfor skal fynboerne ud at cykle på en 200 meter lang bro i Hvidkilde Sø.

Cykelbroens udseende tager udgangspunkt i omgivelserne, så den harmonerer med den særlige og landskabelige natur, der er i området. Broen er opført i stål med et dæk af azobétræ, mens røde stålrør udgør selve gelænderet på broen i Hvidkilde Sø og er skabt med inspiration fra det gamle autoværn, der står ved Mølledæmningen.

Fakta om cykelstien

Projektet ved Hvidkilde er en del af ”Infrastrukturplan 2035”, hvor der er afsat i alt 3 mia. kroner til at fremme cyklisme i perioden 2022-2035. Der er afsat 63 millioner kroner til cykelstien ved Hvidkilde Gods, som grundet behovet for etablering af en broløsning er helt særlig.

Cykelstien er en 2,5 kilometer lang dobbeltrettet cykelsti, som bliver ført ud på en cykelbro langs Mølledæmningen i Hvidkilde Sø.

Der er en række fredede områder, fortidsminder, bilag 4-arter, beskyttede § 3-naturtyper og vandløb på strækningen, og derfor er cykelstien langs statsvejen projekteret og anlagt under hensyntagen til disse.

Det er den fynske tegnestue Land+ Landskabsarkitekter, der har tegnet cykelbroen.

Munck Havne & Anlæg er entreprenør og Niras har været Vejdirektoratets rådgiver på projektet.

Fakta:

  • Projektet ved Hvidkilde er en del af ”Infrastrukturplan 2035”, hvor der er afsat i alt 3 mia. kroner til at fremme cyklisme i perioden 2022-2035. Der er afsat 63 millioner kroner til cykelstien ved Hvidkilde Gods, som grundet behovet for etablering af en broløsning er helt særlig.
  • Cykelstien er en 2,5 kilometer lang dobbeltrettet cykelsti, som bliver ført ud på en cykelbro langs Mølledæmningen i Hvidkilde Sø.
  • Der er en række fredede områder, fortidsminder, bilag 4-arter, beskyttede § 3-naturtyper og vandløb på strækningen, og derfor er cykelstien langs statsvejen projekteret og anlagt under hensyntagen til disse.
  • Det er den fynske tegnestue Land+ Landskabsarkitekter, der har tegnet cykelbroen.
  • Munck Havne & Anlæg er entreprenør og Niras har været Vejdirektoratets rådgiver på projektet.