Skip to main content
6. september 2023

Telia færdiggør 5G-udrulning i Svendborg

Telia har nu udrullet den nye 5G mobilteknologi i Svendborg og de nærliggende områder, som sikrer hurtigt og stabilt mobilnetværk.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA TELIA

Opgraderingen til den nye 5G mobilteknologi kører videre hos Telia. Her er målet at levere det bedste mobilnetværk til flest mulige danskere, og den nye generation af mobilteknologi er nu rullet ud i Svendborg og de nærliggende områder.

De centrale dele af Svendborg samt mobilmasterne i oplandet har nu haft besøg af Telias teknikere, der har opgraderet netværksudstyret med 5G teknologi. 5G er næste generation af mobilteknologi og er kendetegnet ved høj kapacitet, stabilitet og hastighed.

Helt konkret har 16 mobilsites i området haft besøg, og er nu fuldt opdateret med den nyeste teknologi, der er central for Telias ambitioner om at levere det bedste mobilnetværk til flest mulige danskere.

Telias opgraderede netværk i de fire største byer i Danmark har for nyligt scoret en førsteplads i en test hos det internationale analyseinstitut umlaut.

Erfaringerne fra udrulning i de store byer samt undersøgelsen af netværkets kvalitet bruger Telia til at optimere opgraderingen af mobilnetværket i resten af landet.

I Danmarks store byer – samt andre udvalgte og tæt befolkede områder – tager Telia 3.500 Mhz-frekvenserne i brug. Dette gælder også Svendborg.

Disse frekvenser giver den bedste 5G-oplevelse – herunder mulighed for hastigheder på op til ti gange det, man normalt oplever på 4G. Og samtidig med, at 5G bliver rullet ud i hele landet, får det eksisterende 4G-netværk tilføjet yderligere kapacitet.

Telias dækning – og den forventede hastighed på både 4G og 5G nettet – kan løbende følges på vores dækningskort.

Nye muligheder med 5G – nu også som wifi

For erhvervslivet er 5G en teknologisk revolution, der giver virksomheder mulighed for at benytte et mobilnetværk med mere kapacitet, højere hastigheder og markant kortere responstid end tidligere teknologier.

Med 5G kan virksomheder eksempelvis slippe for at trække internetkabler i domiciler og produktionshaller. De lynhurtige og stabile forbindelser kan også bruges til private netværk hos store virksomheder, og de giver nye muligheder på IoT-området, hvor robotter og andet udstyr kan styres trådløst og gøre det lettere at ændre og optimere produktionen, siger Mads Stallknecht, erhvervsdirektør i Telia.

Telias privatkunder kan også se frem til den omfattende udrulning af 5G:

Hvad enten det handler om mobil, internet eller streaming, vil vores 5G-netværk være garant for høj kvalitet og stabilitet, og vi er glade for at kunne sikre rigelig båndbredde til hele familien med den nyeste teknologi, siger Lone Kyhl Hendriksen, privatdirektør for Telia.

Med Telias nye 5G Internet-løsning er det også muligt at udnytte den nyeste mobilteknologi til streaming, gaming, videomøder etc i hjemmet.

Installationen er enkel: Glem alt om kabler, teknikerbesøg og gravearbejde – bare sæt SIM-kortet i routeren og log på wifi, så har du en lynhurtig 5G-forbindelse, der kan flyttes fra rum til rum eller tages med i sommerhuset.

Farvel og tak til 3G

Telias introduktion af 5G er en del af en omfattende modernisering, der skal fremtidssikre Telias mobilnetværk.

I forbindelse med teknikernes besøg på de mere end 4.000 telemaster i Danmark vil de både installere 5G-udstyr, øge kapaciteten markant på det eksisterende 4G-signal samt fjerne det ældre 3G-udstyr, som har tjent danskerne i mere end 15 år. Telia slukkede i den forbindelse for de sidste dele af 3G netværket i april 2023.

Udfasningen af 3G-teknologien sker som led i en naturlig udvikling, hvor nye generationer af mobilteknologi afløser tidligere.

De nye mobilteknologier er væsentligt mere energieffektive end tidligere løsninger og kan således håndtere meget mere datatrafik med et tilsvarende lavere strømforbrug pr megabyte.

Læs mere om 5G og vores netværk her.

Telias netværksdækning – både 2G, 3G, 4G og 5G – kan løbende følges på vores dækningskort.

Telias mobilnetværk

Læs undersøgelsem af de danske mobilnetværks kvalitet fra februar 2023 her. Undersøgelsen er foretaget af det internationale analyseinstitut umlaut, og den viser, at Telias mobilnetværk opnår topposition i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Fakta om 5G
  • Kapacitet. Antallet af aktive sim-kort, der sender og modtager data, accelererer i disse år. Blandt andet pga. IoT, hvor maskiner og andre enheder kommunikerer med hinanden via mobilnetværket. Med implementeringen af 5G vil netværket kunne imødekomme dette voksende kapacitetskrav.
  • Responstid. Med 5G kan opnås responstider (’svartid’ mellem digitale enheder) på ned til 1 ms, hvilket er hurtigere end den menneskelige hjerne kan opfatte. Til sammenligning regner man på 4G med en responstid på ca. 50 ms. De ekstremt hurtige responstider er helt afgørende ift. fx avanceret robotteknologi og førerløs trafik.
  • Sikkerhedsforøgelse og driftsstabilitet. Den høje kapacitet i netværket samt ikke mindst muligheden for at ’slice’ netværket betyder, at virksomheder kan få etableret selvstændige netværk, som er designet efter deres særlige behov for fx høj sikkerhed og stabilitet.
  • Hastighed. Med 5G kan vi forvente lynhurtige datahastigheder. I teorien op til 100 gange hurtigere end 4G. For en almindelig forbruger vil selve hastigheden typisk være omkring 10x hurtigere.
    Energieffektivitet. 5G-netværket vil, når det er fuldt udbygget og taget i brug, levere datatrafik med et energiforbrug, der ligger omkring fem gange lavere end 4G per datamængde.