Skip to main content
19. marts 2024

Unikt stykke Berlinmur til Langeland

Som et af de få museer uden for Tyskland udstiller Koldkrigsmuseum Langelandsfort fra denne sæson et stykke af den første generations Berlinmur, som blev bygget i august 1961.

Af: Langelands Museum | Foto: Stiftung Berliner Mauer
PRESSEMEDDELELSE

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men den store kvadratiske murstensblok emmer af verdenshistorie og triste skæbner. Den indgik nemlig i DDR-diktaturets bestræbelser på at afholde egen befolkning fra at flygte til Vesteuropa, og den blev brugt til at skabe den kolde krigs mest kendte symbol på opdeling og undertrykkelse: Berlin-muren.

Så vidt vi har fået fortalt, er vi i skrivende stund det eneste museum uden for Tyskland, der både udstiller et stykke af den første mur, som blev bygget i august 1961, og så den sidste version af muren, som blev opstillet i starten af 1970’erne. Vi er utroligt stolte over at have fået lov til at udstille dette unikke stykke af muren, udtaler museets leder Peer Henrik Hansen.

Det er den tyske institution vedrørende Berlinmurens historie, Stiftung Berliner Mauer, som står bag udlånet til Langeland. Det var samme institution, som i 2011 overdrog en hel sektion af den sidste Berlinmur til museet, en sektion som har været på danmarksturne, som har været udstillet på Nationalmuseet i København og som er omtalt i internationale publikationer. I dag kan den ses på Langelandsfortet.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort åbner Palmesøndag, og ved den lejlighed kan man se nærmere på det unikke stykke Berlinmur. Betonblokken indgår i udstillingen ”Frihedens hav – Flugten over Østersøen”.

Et stykke af berlinmuren fotograferet af en dansk kvinde i 1962. På murens top er indmuret glasskår, så en flugt besværliggøres. Pressefoto: Langelands Museum